Jarenlang mochten we toe zien hoe de FIFA miljoenen incasseert en de organiserende landen na een WK achterliet met een miljoenen schuld. Nu, 1 jaar voor het WK is een tarief verhoging in Brazilië de aanleiding om enorme protesten op gang te brengen. Mensen willen de verhoging niet accepteren terwijl de regering als proef de Confederation cup organiseert en voor volgend jaar de WK gepland heeft.

Om dit te kunnen realiseren zijn vrachtwagens met geld gedumpt in nieuwe stadions, wegen en andere luxe terwijl de gewone Braziliaanse burger nauwelijks goed onderwijs of gezondheidszorg kan krijgen.

Het WK in Zuid Afrika heeft de FIFA ca. 3,2 miljard opgeleverd. Hiervan beweerd men 75% te investeren in voetbal. Wat dat exact inhoudt weet echter niemand. Ok, er gaat een extra bonus van het prijzen geld naar de elftallen die mee doen. Logisch. Die arme jongens offeren wel hun vrije tijd op in een ver land om hun thuis publiek te vermaken! Bonden krijgen e.a uitgekeerd. Maar ja, wat kun je zoal doen met ca. 2,4 miljard?

Waarschijnlijk lukt het om in een land als Zuid-Afrika heel wat mensen een stuk gezondheidszorg te geven of een paar jaar leraren en boeken te bezorgen voor onderwijs.

Dit zelfde scenario zien de burgers in Brazilië ook. Zij mogen geld inleveren zodat voetballers en bobo’s een maand lol maken. De FIFA vertrekt lachend met een paar miljard en de burgers van Brazilië? Die betalen wat meer voor openbaar vervoer. Maar, dan rijdt je wel langs een mooi nieuw stadion over een nieuwe asfalt weg. Dank je FIFA……