De eerste indruk

Ola todos!

Alles is tot nu toe goed verlopen. Bijgaand een kort verslagje van de eerste 24 uur.

Nadat Maarten en Anita me uitgezwaaid hadden op Schiphol begon het avontuur. Tijdens de vliegtuigvlucht van 13,5 uur (die super is verlopen) heb ik een aantal mensen gesproken, waaronder een Argentijn. Toen ik vertelde bij een bank te werken, zei hij dat de banken in Argentinië in 2001 vanwege de crisis de loketten sloten en mensen niet meer bij hun geld lieten. Twee jaar later devalueerde de peso waardoor zijn spaargeld veel minder waard was. Ik kende het verhaal wel ongeveer, maar als je het van iemand hoort dit het zelf heeft meegemaakt is dat toch anders. Dat zet te denken, beste collega´s! Hij kende ABN AMRO overigens niet (maar het leek me ook geen Private Banking prospect).

Na drie kwartier gewacht te hebben op mijn bagage had Argentinië een Nederlandse ontvangst voor mij in petto. En dat was stortregen en onweer. Daardoor wat onrusig geslapen; het gebouw is wat ouder dus je hoort het onweer vrij hard. Sowieso valt me op dat het land toch armer is dan ik had gedacht. De mensen hier zijn weliswaar allemaal erg positief over het huidige regime en vertellen hoe het land er economisch op vooruit is gegaan de laastste tien jaar. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat deze welvaart aan een groot deel van de Argentijnen voorbij gaat.

Buenos Aires was vrij rustig vandaag. Waar is iedereen? Ik twijfelde zelfs of het zondag was… Veel gesloten winkels, weinig mensen op straat. Het is natuurlijk geen hoogseizoen, of misschien heeft het te maken met de nationele feestdag maandag. Ben benieuwd of het zo rustig blijft. Bij de geldautomaat kom ik erachter dat je niet meer dan 1.000 pesos kunt pinnen (= ongeveer EUR 170-180). Gelukkig was ik al gewaarschuwd door een Nederlander die ik in het vliegtuig sprak, anders zou ik me nog zorgen gaan maken (De melding ´your funds are not sufficient´ maakt je toch even nerveus). Op toeristische straten staan veel ´verdachte mannetjes´ die dollars willen wisselen voor pesos. Na 3x vriendelijk bedankt te hebben, loop ik nu met een pokerface door. Gaat me vrij goed af.

Mijn indruk van Buenos Aires is tweeledig. Aan de ene kant veel vergane glorie en armoede. Aan de andere kant veel mooie gebouwen en en voel je dat er van alles groeit en gaande is. Rondom het Casa Rosada (waar de President van Argentinie ziet, het rode gebouw hierboven) staan dranghekken opgesteld alsof ieder moment een nieuwe revolutie kan uitbreken. Chique straten worden afgewisseld met vreselijke achterbuurten. Overdag kun je vrij goed je gang gaan, maar ´s nachts kun je beter niet alleen op pad.

Terugkijkend op de eerste 24 uur is het ook een rollercoaster van emoties geweest. Natuurlijk blij dat de vlucht goed is verlopen en dat ik veilig ben aangekomen. Onrustig geslapen door het onweer en de volgende ochtend een kleine ochtenddepressie (Nog steeds slecht weer en ik mis ineens allemaal mensen terwijl ik nauwelijks een dag weg ben). Naarmate de ochtend vordert gaat de zon weer schijnen en wordt ook mijn humeur weer beter. Na de 2e cappuccino krijg ik er helemaal zin in. Aan het einde van de dag  ben ik vooral moe. Had eigenlijk het nachtleven willen verkennen, maar vannacht zal Buenos Aires het zonder mij moeten doen. Ik ga straks heerlijk slapen.

Nog even een paar feitjes ter afsluiting:
– het leven is hier duurder dan je denkt, een cappucchino kost 14-18 pesos (=EUR 2,50-3,00) en ook de supermarkt is verrassend duur. Met name voor Europese en Amerikaans producten betaal je de hoofdprijs
– mijn favoriete snack (Pretzels) is nérgens te krijgen. Afzien dus de komende tijd
– de rode kleur van het Casa Rosada is verkregen door kalk te mengen met ossebloed

Tot zo ver! Volgende week de volgende update.

 

Volgende bericht →

11 Comments

 1. Hoi Emile, laat je maar lekker verrassen door Buenos Aires en de rest van Argentinie 🙂 Die emoties in de eerste paar weken horen erbij: had ik ook (bijna een vlucht naar huis geboekt), maar hou gewoon vol en opeens slaat alles om en kan het leven niet mooier worden!! Geniet er van en rust lekker uit voordat de intense lessen gaan beginnen. En onthoud: alcohol, disco’s en een taal leren gaan HEEL goed samen 😀 xxx aniet

 2. Er zijn genoeg mensen die aan je denken hier in het kikkerlandje denk ik, die komen later wel weer aan de beurt ;-).
  FF doorbijten en tenx voor je eerste echte bericht! Leuk om te lezen!

  Liefs vanuit “Woods”

 3. Nou ja, in Puerto Madero staat een mooi kantoor met ABN AMRO logo erop 🙂 + Asia de Cuba: voor het Spaans, disco en alchohol). Enjoy.

 4. Patricia

  Hoi Emile,

  Fijn dat je veilig aangekomen bent! Ik kan me herinneren dat de reis naar Australie ook even zwaar viel de eerste week. Toch is dat een onvergetelijke reis geworden! Zorg maar even goed voor jezelf, rust lekker uit. Hier is het ook koud en nat, geen reden om terug te gaan dus! Veel plezier!

  Groetjes!

 5. Jeee heb je de regen meegenomen? Nog even ff doorbijten en over een week ben je ons vergeten! Erg fijn on te lezen hoe het met je gaat. Wanneer gaan je lessen beginnen?

 6. Hey Miel!
  Ik sluit me helemaal aan bij de reacties dat dit een tijdelijk gevoel is hoor, voor je het weet wil je niet meer terug 😉 En wat schrijf jij heerlijk zeg, net alsof ik in een spannend boek zit (weer iets om over na te denken haha). Zo grappig overigens dat Dyuna afgelopen vrijdag naar Oom Emile vroeg, terwijl we het niet over je hadden gehad in haar bijzijn. Heb gezegd dat het nog even duurt maar voor ze het weet is Oom Emile er weer met de meest spannende verhalen. Geniet ervan lieverd en houd ons op de hoogte!
  Dikke kus Resh

 7. Hi Emile.

  Leuk je eerste verslag te lezen! Een eerste week in en verre en andere cultuur is inderdaad wennen.
  Laat alles op je inwerken en geniet van het ritme en de schoonheid van de stad en de mensen 🙂

  We denken aan je, terwijl hier de (nacht) vorst al zijn intrede heeft gedaan… zo slecht heb je het daar nog niet 😉

  Nu al benieuwd naar je volgende verslag!
  Liefs,

  Marco

 8. Maurice

  Hey Emile,

  Fijn dat je goed bent aangekomen!
  Ik kijk uit naar je volgende verslag, veel plezier de komende tijd.

  Greetz xx Mauricio

  • ber en mieke

   Ola Emile
   Pittig begin van een geweldige tijd denk ik zo. Genieten hoor!
   We verheugen ons op de volgende update, echt leuk om te lezen.
   Liefs van ons

 9. Karin Helman

  Fijn de de vlucht zo voorspoedig is verlopen en ja, en hele andere cultuur, nieuwe indrukken en dat is toch altijd weer even wennen! Ik vond BA toch wel heel bijzonder en in die tijd was de armoede nog een stuk ernstiger! Jammer dat je met regen aankwam, dat is altijd zo’n triest gedoe. Maar, de zon blijft vast volop voor je schijnen!!
  Toch fijn zo en de wijn is heerlijk, test die zou ik zeggen!!
  Tot je volgende verslag en succes met je Spaans, als dat net zo goed wordt als je Frans………………. XTK
  PS: Schilderij met de tafel ga ik overheen, flink he!

 10. Willem en Suus

  Lieve Emile,

  Wat een avontuur! Nu al!
  Hopelijk wordt het elke dag leuker en makkelijker om Argentijns te doen.
  Blijf lekker verslagen posten, vinden we leuk!
  Enneh, wel effe je nieuwe nummer doorgeven, hè! Nog tien nachtjes slapen… 😉

  Dikke knuffel van ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *